Jaarverslag 2014
De missie van
Paul
Jansen

Paul Jansen zit vaker in de Tweede Kamer dan thuis op de bank. Alles om zijn missie te verwezenlijken voor De Telegraaf: “Ik wil uitleggen wat de feiten zijn.”

Naam: Paul Jansen
Leeftijd: 47
Functie: politiek commentator
Merk: De Telegraaf

“Topjournalistiek bedrijven bij de grootste krant van Nederland; dat doen we met De Telegraaf en daarom werk ik er zo graag. Het is de eredivisie voor verslaggevers. Om De Telegraaf kun je niet heen. Onze ‘in your face’ opmaak is een duidelijk statement, onze voorpagina voor iedereen herkenbaar.

Mijn missie: verbanden leggen tussen gebeurtenissen, zoals mijn geschiedenisleraar op de middelbare school zo goed kon. Door hem ging ik de journalistiek in. Ik wil uitleggen wat de feiten zijn, zodat anderen er een mening over kunnen formuleren. Bij die analyses wil ik het verhaal achter het nieuws vertellen, uitleggen en duiden. Kijk, iedereen heeft een mening over politiek, maar de meesten komen niet verder dan ‘in Den Haag maken ze er weer een potje van’. De Telegraaf biedt me − al bijna twintig jaar − de ruimte om daar iets aan te doen.

Topjournalistiek bij de grootste krant van Nederland”

Ik woon in Leiden, al denkt mijn gezin (vrouw en vier kinderen) dat ik op het Binnenhof woon. De politiek is de laatste jaren zeer instabiel, dus voor mij is er veel te doen. Je kunt je vinger nu eenmaal niet op het nieuws leggen als je er niet bent. Politiek moet je opsnuiven. Met je poten in de modder staan om te weten hoe het gaat.

Hoogtijdagen zijn Tweede Kamerverkiezingen of kabinetcrises. Alles komt dan in beweging en niemand kan inschatten hoe het verloopt. Die onvoorspelbaarheid maakt politiek boeiend om te volgen. Toch kan het ook saai zijn. Debatten duren soms úren. En dan is het vaak nog spel ook, omdat de beslissingen achter de schermen allang zijn genomen. Dan zijn politici alleen maar bezig met elkaar vliegen afvangen. Ik zit die debatten daarom niet allemaal uit, hoor. Sowieso bestaat mijn werk vooral uit het onderhouden van mijn netwerk. De wandelgangen in, met mensen praten.

Balanceren op een dun koord

De informatie uit mijn netwerk is vaak gekleurd. Elke politicus probeert de kiezer te vangen op zijn eigen manier. Aan mij de taak er een helder en zo objectief mogelijk verhaal van te maken. Ik wil de lezer inzicht geven in het politieke spel en de bijbehorende knikkers. Wat zijn de gevolgen? Welke belangen spelen mee en welke afwegingen worden gemaakt? Ik verklaar wat er op de bühne gebeurt en geef een kijkje achter de schermen. Deel ik die informatie niet, dan pakken politici burgers in.

Bij heel ingewikkelde thema’s is parlementaire journalistiek een kwestie van balanceren op een dun koord. Je wil het verhaal simplificeren, maar het moet wel de lading blijven dekken. Lukt dat niet, dan breng ik het nieuws soms gewoon niet. Gelukkig kan ik uitgebreidere analyses en verdieping kwijt in mijn wekelijkse column en het tv-programma Vandaag de Dag waarin ik af en toe optreed. Een fantastische zijweg. Op welk van de verschillende platformen dan ook, je voelt dat je onderdeel uitmaakt van een leidinggevend concern. TMG heeft de slagkracht, uitstraling en de potentie om te blijven groeien. Daar lever ik graag een bijdrage aan.”

knop omhoog